پدیده پول دوستی در کودکان و راه حل هایی برای مقابله با آن
اگر قصد دارید برخوردی صحیح با پدیده پول دوستی در کودکان داشته باشید، لازم است بدانید که اکثر کودکان در سنین پایین به صورت ذاتی پول دوست، مادی گرا و تا حدی حریص هستند. آنها عاشق اشیای زیبا و پر زرق و برق هستند و اسباب بازی های جالب را دوست دارند و می خواهند آنها را برای خود داشته باشند. به عنوان مثال اگر دوست کودک شما سه عروسک داشته باشد این موضوع از نظر کودک شما اصلا عادلانه نیست.
البته کودکان در سن های مختلف بسته به این که پول دوستی تا چه حد در خانه شان و توسط خواهر، برادر، والدین و یا در تلویزیون مورد تاکید قرار گرفته، احساسات مختلفی درمورد آن دارند. اما به طور کلی کودکان در پنج سالگی دوست دارند همه چیز داشته باشند چون بقیه بچه ها نیز آن چیز را دارند.
والدین برای مقابله با عادت پول دوستی در کودکان چه اقداماتی باید انجام دهند؟
سعی کنید مثال خوبی برای کودک خود باشید
شما میتوانید بهترین الگوی رفتاری برای کودک خود باشید. اگر می خواهید میل و اشتیاق به دست آوردن هرنوع مادیات در کودک را از بین ببرید بهترین کار این است که خودتان در مقابل کودک رفتاری عاقلانه داشته باشید وکم تر ولخرجی کنید. به عنوان مثال کودک را با خود به کفاشی ببرید و اهمیت تعمیر کفش به جای خرید یک کفش نو را برایش توضیح دهید.
تماشای تلویزیون برای کودک را محدود کنید
از جعبه غذای کودک گرفته تا کارتون هایی که روز جمعه پخش می شوند همه بخش های زندگی ما را تبلیغات فرا گرفته. اما باید بدانید بیش ترین تاثیر تبلیغاتی را بر کودک تلویزیون دارد و شرکت ها به خوبی از این موضوع آگاهند و از آن استفاده می کنند. بهتر است شما به عنوان والدین کودک مقدار تماشای تلویزیون را محدود تر کنید تا فهرست آرزو های کودکتان کوتاه تر شود با کم شدن خواسته ها عادت پول دوستی در کودکان نیز کم تر خواهد شد.
همه خواسته های کودک را برآورده نکنید
کودکانی که هر چیزی که می خواهند را به دست می آورند، نمی توانند کنار آمدن با شکست ها، تحمل کردن و حتی تلاش برای رسیدن به علایق خود را یاد بگیرند. همچنین باید بدانید که با نه گفتن به خواسته های بی پایان کودک خود لطف بزرگی به او میکنید.
با کودک خود درمورد پول حرف بزنید
حتی کودکان پنح ساله نیز با پول دادن به خاطر به دست آوردن چیزی جدید ارزش به دست آوردن آن را بهتر می فهمند. برای مثال می توانید یک کارت بانکی با مقداری پول مشخص برای کودک تهیه کنید و از او بخواهید هنگام خرید خودش هزینه ها را حساب کند. با این کار کودک صرفه جویی و ذخیره ی پول را یاد می گیرد و در خرید وسایل دقت بیش تری خواهد داشت و بیش تر درمورد وسایلی که خریداری می کند فکر می کند.
اولویت بندی را به کودک خود یاد دهید
به عنوان مثال وقتی مناسبت خاصی مثل تولد در راه است که کودک منتظر دریافت هدیه هایی است، به او کاغذی بدهید و از او بخواهید تصویر سه هدیه ای را که بیش تر از همه دلش می خواهد بگیرد نقاشی کند و سپس آنها را براساس میزان اهمیت شان دسته بندی کند. این کار اولویت بندی و هدف گذاری را به فرزند شما یاد می دهد.
گاهی بهتر است خشنودی و شادی کودک را به تاخیر بیندازید
بهتر است قبل از خرید اسباب بازی جدید به کودک خود اجازه دهید مطمئن شود که آیا واقعا آن را می خواهد یا نه؟ مثلا از او بخواهید تصویری از این اسباب بازی را بکشد و آن را به مدت یک یا دو هفته روی یخچال بچسبانید تا کودک تا زمان فرا رسیدن روز خرید هر روز به آن نگاه کند. به این ترتیب در مورد آن فکر می کند و سرانجام در روز خرید درمورد اینکه آیا واقعا به این اسباب بازی علاقه دارد یا نه تصمیم می گیرد. در بسیاری از موارد کودک بعد از گذشت زمانی کوتاه علاقه خود به خواسته اش را از دست می دهد.
ارزش های عمیق تر را تحسین کنید
کودک شما می تواند از شما یاد بگیرد که اشیا را به خاطر کیفیت آنها تحسین می کنید نه به خاطر ارزش مالی شان. برای مثال می توانید اشیای قدیمی را که از دیگران هدیه گرفته اید به فرزند خود نشان دهید و ارزشمندی آنها را در هدیه بودنشان بیان کنید نه ارزش مالی شان. هرچند کودک این استدلال را سریعا از شما یاد نمی گیرد، اما در دراز مدت موثر خواهد بود وکودک یاد می گیرد که شهرت و قیمت بالا تنها فاکتورهایی نیست که باعث ارزشمند شمردن اشیا می شود و همیشه کیفیت بهتر از کمیت است.
بخشش به دیگران را به کودک خود بیاموزید
کولمن معتقد است شرکت دادن کودکان در فعالیت خیرخواهانه مفید می تواند باشد. وی می گوید: « معنویت نقطه مقابل پول دوستی در کودکان است، سعی کنید طوری به دیگران بخشش کنید که کودک شما آن را ببیند.» مثلا همراه کودک خود برای همسایه تان که مریض است شام ببرید. این کار نگرشی در کودک ایجاد می کند که به غلبه بر مادی گرایی و پول دوستی در کودکان کمک می کند.
به جای اینکه پول خرج کودک کنید برایش وقت صرف کنید
در دنیای پر مشغله امروز اختصاص وقت و توجه کافی به کودکان کار آسانی نیست اما بهترین راه برای دور کردن عادت پول دوستی در کودکان است. به عنوان مثال اگر مادر و پدر همیشه سرشان شلوغ باشد، کودکان اسباب بازی ها و تلویزیون را جایگزین آنها میکنند وسایلی که مملو از مادیگرایی هستند. کودکان به خانواده نیاز دارند تا جای تلویزیون را برایشان بگیرد پس سعی نکنید به جای وقت گذاشتن برای بچه چنین وسایلی را در اختیارشان قرار دهید.
در مجموع می توان گفت پول دوستی در کودکان پدیده نادری نیست و به راحتی قابل کنترل است. بنابراین به شما توصیه می کنیم خونسردی خود را حفظ کنید و با رعایت نکات ذکر شده در این مقاله فرزندان خود را اصلاح نمایید.
منبع: www.babycenter.com
ارسال نظر شما