دلایل استفراغ کودک و آنچه والدین باید انجام دهند
دلایل استفراغ کودک بسیار زیاد است. شاید والدین در اغلب موارد آن را جدی نگیرند. بهتر است در چنین مواقعی فرزند خود را نزد پزشک ببرید تا هم از سلامتی کودک خود مطمئن شوید و هم علت اصلی استفراغ کودک خود را پیدا کنید. اگر فرزند شما تنها یک بار استفراغ کرد و دیگر اثری از این عارضه در اودیده نشد، شاید بتوان گفت که پرخوری در وعده غذایی قبلی باعث استفراغ کودک شما شده. ولی اگر دفعات استفراغ در کودک شما زیاد بود احتمالا یکی از عوامل زیر منجر به این عارضه شده است:
عوامل موثر در استفراغ کودک
استفراغ کودک عفونت باکتریایی یا ویروسی
آنفولانزای معده یا سایر بیماری های روده ای عامل احتمالی استفراغ در کودکان می تواند باشد. اگر یک ویروس یا باکتری وارد معده فرزند شما شده باشد، فرزند شما علاوه بر استفراغ به حالت تهوع و اسهال، بی اشتهایی و درد شکمی نیز مبتلا خواهد بود. چنین استفراغ هایی حدود ۱۲ تا ۲۴ ساعت طول می کشد و بعد از آن برطرف می شود.
نقش سایر عفونت ها در استفراغ کودک
عفونت دستگاه تنفسی نیز می تواند باعث استفراغ کودک شما شود. به ویژه هنگامی که کودک شما مدام سرفه می کند احتمال این عارضه بیش تر است. گلو درد میکروبی یا عفونت مجرای ادراری و حتی عفونت گوش نیز گاهی می تواند باعث اسهال و استفراغ شود. بالا آوردن غذا همچنین می تواند نشان دهنده یک بیماری خاص مثل مننژیت، آپاندیس و در موارد نادر ابتلا به سندروم ری باشد.
نقش ماشین گرفتگی در استفراغ کودک
بعضی از کودکان به دلیل ماشین گرفتگی دچار حالت تهوع و استفراغ می شوند، به ویژه اگر پایین تر از سطح پنجره ماشین نشسته باشند و مشغول خوردن صبحانه باشند. متخصصان معتقدند ماشین زدگی وقتی اتفاق می افتد که آنچه فرد می بیند با آنچه از طریق به حرکت درآمدن بعضی نقاط خاص بدنش حس می کند هماهنگ نباشد.
بلعیدن مواد سمی
اگر فرزند شما موادی سمی مثل مواد شیمیایی یا شوینده ها را خورده، مسلما معده او به این مواد واکنش نشان داده و آن را بالا می آورد. حتی در صورتی که خوردن آنها باعث مسمومیت فرزند شما شده باشد نیز مسمومیت غذایی باعث استفراغ کودک دلبند شما می شود. البته مسمومیت غذایی عوارض دیگری از جمله اسهال نیز دارد.
از چه روش هایی برای جلوگیری از استفراغ کودک می توان استفاده کرد؟
برای این کار بهتر است از استراتژی های زیر استفاده کنید:
- اگر کودک شما به خاطر عفونت دستگاه تنفسی مقدار زیادی موکوز و خلط ترشح می کند می توانید از او بخواهید بینی خود را مرتبا تمیز کند تا این مواد وارد مسیر گوارشی اش نشود.
- برای کاهش ماشین گرفتگی در کودک خود، می توانید در طی سفر چندین بار توقف کنید و به فرزند خود فرصت دهید از هوای تازه بیرون از ماشین استشمام کند. قبل از شروع مجدد سفر به کودک خوراکی بدهید، پر بودن معده از بروز حالت تهوع جلوگیری میکند. علاوه بر این به اندازه کافی به کودک آب بدهید تا از دهیدراته شدن بدنش جلوگیری کنید.
البته داروهای خاصی برای جلوگیری از ماشین گرفتگی وجود دارد، که می توانید قبل از سفر از آنها استفاده کنید. البته بهتر است قبل از اینکه از آنها استفاده کنید با پزشک فرزند خود مشورت کنید.
برای درمان استفراغ کودک خود هرگز بدون تجویز پزشک از دارو استفاده نکنید و توجه داشته باشید که از آسپیرین برای درمان درد معده کودک استفاده نکنید، زیرا این دارو باعث ابتلای فرزند شما به سندروم ری می شود.
هنگام استفراغ کودک چه اقداماتی باید انجام دهیم؟
عموما استفراغ کودک شما نمی تواند به تنهایی خطرناک باشد، اما در بعضی موارد می تواند نشانگر مشکلی جدی در فرزند شما باشد. در ادامه آنچه باید هنگام مواجهه با استفراغ در کودکان انجام دهید آورده شده.
درصورتی که کودک شما علائم زیر را داشت حتما او را به اورژانس منتقل کنید.
- داشتن درد های شدید شکمی. از کودک خود بخواهید دقیقا محل درد را به پزشک نشان دهد. درد هایی که اول در اطراف ناف حس می شوند و سپس به سمت پایین شکم کشیده می شوند نشانگر آپاندیس هستند.
- درصورتی که استفراغ کودک شما حاوی زرد آب یا خون مایل به قهوه ای رنگ بود، در این صورت پزشک برای بررسی بیشتر احتمالا به نمونه این ماده نیاز دارد بنابراین هر چقدر که سخت به نظر می رسد سعی کنید مقداری از استفراغ کودک را داخل پاکتی ریخته و با خود به بیمارستان ببرید.
- اگرفرزند شما در ناحیه سر ضربه خوردگی یا آسیب دیدگی داشت، بیش تر از یک بار استفراغ کرد، احتمال ضربه مغزی شدن وجود دارد و باید هرچه زود تر او را به بیمارستان منتقل کنید.
- اگر کودک شما درد یا تورم شکمی دارد. ممکن است مایع یا گازی در ناحیه روده اش قفل شده باشد یا در مسیر گوارشی اش مشکلات دیگری وجود داشته باشد.
- اگر گردن کودک سفت شده و حالت تهوع دارد. احتمالا به مننژیت مبتلا شده است.
شا والدین میتوانید با آگاهی از اطلاعات ذکر شده در مقاله وی توانید هنگام مشاهده استفراغ در فرزند خود اقدامات مناسب را به کار بگیرید. امیدواریم استفاده استفراغ کودک شما هرگز نشانه ای از بیماری و مشکلی خاص در وی نباشد.
منبع: www.babycenter.com
ارسال نظر شما